Electrical Interview Question Related to Electric Traction (Part: 01), Electrical Quiz Questions

Hello Guys, welcome back to my blog. In this article, I will discuss electrical interview questions or quiz questions related to electric traction.

If you want an article on some other topics then comment us below in the comment section.

Quiz Questions Related To Electric Traction

Electrical Interview Question Related to Electric Traction (Part: 01), Electrical Quiz Questions


01. The advantage of electric traction compared to other methods of traction?

(a) Faster acceleration
(b) No pollution problems
(c) Better braking action
(d) All of the above

Ans: a

02. The long-distance traction uses?

(a) 200 V D.C.
(b) 25 kV single-phase A.C.
(c) 25 kV two-phase A.C.
(d) 25 kV three-phase A.C.

Ans: b

03. The speed of a locomotive is controlled by

(a) flywheel
(b) gearbox
(c) applying brakes 11.
(d) regulating steam flow to the engine

Ans: d

04. The main traction system in India is?

(a) electric locomotives
(b) diesel engine locomotives
(c) steam engine locomotives
(d) diesel-electric locomotives
(e) all of the above

Ans: e

05. The diesel locomotive is manufactured in India at?

(a) Ajmer
(b) Varanasi
(c) Bangalore
(d) Jamalpur

Ans: b

06. The horsepower range in the diesel locomotive is?

(a) 50 to 200
(b) 500 to 1000
(c) 1500 to 2500
(d) 3000 to 5000

Ans: c

07. Which locomotive has a high operational ability?

(a) Electric
(b) Diesel
(c) Steam

Ans: a

08. In steam locomotive the horsepower range is?

(a) up to 1500
(b) 1500 to 2000
(c) 2000 to 3000
(d) 3000 to 4000

Ans: a

09. In a steam locomotive, the overall efficiency is?

(a) 5 to 10 percent
(b) 15 to 20 percent
(c) 25 to 35 percent
(d) 35 to 45 percent

Ans: a

10. The motor used in the tramway is?

(a) D.C. shunt motor
(b) D.C. series motor
(c) A.C. three-phase motor
(d) AC. single phase capacitor start motor

Ans: b


11. The electric power supplied to the steam locomotive is by?

(a) overhead wire
(b) battery system
(c) small turbo-generator
(d) diesel engine generator

Ans: c

12. The drives used for mines where explosive gas exists?

(a) Steam engine
(b) Diesel engine
(c) Battery locomotive
(d) Any of the above

Ans: c

13. In the case of locomotives, the tractive power is provided by?

(a)  the double-acting steam engine and single cylinder.
(b) the single-acting steam engine and double cylinder.
(c) the double-acting steam engine and double cylinder.
(d) single stage steam turbine.

Ans: c

14. In diesel engines, overload capacity is usually restricted to?

(a) 2 percent
(b) 10 percent
(c) 20 percent
(d) 40 percent

Ans: a

15. The steam pressure in the steam engine is?

(a) 1 to 4 kg/cm2
(b) 5 to 8 kg/cm2
(c) 10 to 15 kg/cm2
(d) 25 to 35 kg/cm2

Ans: c

16. In India, the electric locomotive is manufactured at?

(a) Jamalpur
(b) Bangalore
(c) Chittranjan
(d) Gorakhpur

Ans: c

17. The wheels of bogies, trains, and engines are slightly tapered to?

(a) reduce friction
(b) increase friction
(c) facilitate braking
(d) facilitate in taking turns

Ans: d

18. In which trains automatic signaling is used?

(a) Mail and express trains
(b) Superfast trains
(c) Suburban and Urban electric trains
(d) All trains

Ans: b

19. In diesel locomotive, the efficiency is?

(a) 20 to 25 percent
(b) 30 to 40 percent
(c) 45 to 55 percent
(d) 60 to 70 percent

Ans: a

20. In the superfast train, the speed is

(a) 60 km/h
(b) 75 km/h
(c) 100 km/h
(d) more than 100 km/h

Ans: d

21. In the diesel engine, the number of passenger coaches can be attached is restricted to?

(a) 5
(b) 10
(c) 14
(d) 17

Ans: b

Part:02 I will publish very soon, comment below if you want.

Thank You For Reading.

Tags: Electrical Interview Question Related to Electric Traction (Part: 01), Electrical Quiz Questions
>